Шпакловката – неизбежната довършителна дейност в строителството

Шпакловката е една от основните довършителни дейности при вътрешното изграждане на даден строителен обект. Тя е предназначена за оформяне на геометрично правилни и идеално гладки стени и тавани. Също така е препоръчителна преди стените да бъдат облепени с тапети или боядисани с интериорни бои. Шпаклованата повърхност е идеално гладка, което дава по-добра връзка между стената, лепилото и тапета. Освен това попиваемостта е еднаква във всички части, което прави нанасянето на боите върху лесно и равномерно.

Според състава си, шпакловките биха могли да се използват в сухи или мокри помещения. Те се предлагат на пазара като сухи смеси, към които е необходимо само добавянето на вода, или като пастообразни смеси, готови за директно използване, които са по-еластични и издържат на напукване. Съставът на шпакловъчната смес най-често е на базата на гипс или цимент с добавени полимери и лепила за по-добра здравина. Някои съдържат и различни химични добавки с цел по-бавно стягане на продукта и увеличаване на времето за работа с него, както и за подобряване на адхезията, еластичността на шпакловъчния слой и по-равномерно съхнене.

Според функционалното си предназначение се разделят на изравняващи и финишни. Изравняващите шпакловъчни смеси са за по-грубо шпакловане, там, където е необходимо по-голямо запълване на неравности и пукнатини. Финишните смеси пък са за идеално изравняване и заглаждане на обработваната повърхност, след което тя да бъде готова за боядисване или друго декоративно покритие.

Сухите шпакловки се продават в чувалчета с различни обеми според нуждите на всеки потребител. На всяка опаковка има упътване за състава и разходната норма за дадената шпакловъчна смес. Пастообразните шпакловки се продават в кофи с различна вместимост. Шпакловките имат и температурни изисквания за полагането им, като силният студ или прекомерната жега биха нарушили техните свойства. Съществуват и много фирми производителки, предлагащи уникални формули на своите шпакловъчни смеси, като се стремят да подобряват техните качества.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.