46,5 милиона лева кредити за нови дограми са отпуснати за 6 години

ДограмаОт септември 2006 година, когато започна Програмата за енергийна ефективност в домакинствата (REECL), у нас са отпуснати повече от 40,3 хиляди субсидирани заема за 120 191 526 лева, като на взелите кредит са върнати 22 600 725 лева. Това показват резултатите от програмата. Около 39% от кредитите, или 46,5 милиона лева, са били дадени за дограми, спестяващи енергия. Повече от 10 на 100 от средствата, или близо 12,2 милиона лева, са отпуснати за изолации на външни стени. Доста малко са взетите за бита заеми – общо 444 за изолиране на подове или покриви. Дадените за целта средства през последните 6 години и половина са само около 285 хиляди лева.

Около 35% от отпуснатите изгодни заеми са за снабдяване с термопомпени агрегати. Най-често това са климатици, които гарантират най-ефективно охлаждане и отопление, като дадените за тях кредити по програмата са близо 42 милиона лева. На взелите климатик със заем по REECL са били върнати около 8,4 милиона лева. Впечатление прави, че броят на тези заеми само за изминалите 9 месеца се увеличава с 3 на 100. Само 1729 кредита са отпуснати за поставяне на слънчеви колектори за загряване на вода, показват още данните от програмата. За последните 6 години за тази цел банките са дали субсидирани заеми за 5,2 милиона лева.

REECL дава шанс за 35% субсидия на заем, ако той бъде използван за изолация на жилищна сграда и на покрива й се сложи панел за генериране на ток от слънцето. За еднофамилни къщи помощта за фотоволтаичен панел може да бъде максимум 20 на 100. 30% е субсидията, ако хората в дадена кооперация решат да теглят заем единствено за приспособление за слънчев ток. Изгодният кредит е валиден за 20 киловата върхова мощност на един апартамент. По втория етап на REECL е възможно да се кандидатства само с общи проекти, а не със самостоятелни, както беше при първия. За колективно мероприятие, повишаващо енергийната ефективност на кооперацията, се счита изолацията дори и на една от фасадите на сградата.

Според специалисти с модернизирането на изолацията на жилищните сгради загубите на топлина в тях се понижават с близо една четвърт. За изплащане на вложените пари за подобряване на енергийната ефективност на дадена кооперация минават от 6 до 8 години, показват проучвания на експерти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.