Моловете продължават да се увеличават

Mall Burgas
Mall Burgas

По официални данни през 2012 година площите на търговските центрове у нас са станали с 13% повече до близо 633 000 кв. м. Така на 1000 души средно за нашата страна вече се падат по повече от 86 кв. м. молове, което нарежда България на 37-а позиция в Европа.

На този етап Стара Загора е първенец по размера на търговски площи на 1000 жители, следвана плътно от Варна и Русе. Ако обаче бъдат осъществени по план изготвените проекти, до края на 2013 година Бургас ще заеме първо място по този показател. Наемите за обекти в търговските центрове в страната през изминалата година не са се променили съществено. Магазини с площ от около 100 кв. м. в мол в София струват приблизително 27 евро на кв. м, а в големите градове – около 20 евро.

Конкуренцията между търговските центрове в столицата премина през няколко етапа, а тази година навлиза в следващ, при който размерът на пазарните площи ще се удвои до интригуващите 400 000 кв. м. и ще изправи една част от моловете пред проблема с празните помещения, от който до сега бяха пощадени. Третата вълна от търговски центрове се появява в не много добра ситуация – ниски доходи, по-малко потребление и преситени от формулата „магазини в комбинация с кино“ клиенти. Всичко това, съчетано с наводнен от търговски площи пазар.

Бъдещите молове трябва да предоставят по-различни преживявания на своите посетители, комбинирани с микс от известни, големи и модерни магазини, за да имат успех. А вече отворените е нужно да инвестират в нови идеи предвид задаващата се огромна конкуренция. Едно обаче е ясно – предстои им трудна и дълга битка. Дори стабилният до сега столичен пазар не дава надежди за растеж, а само за големи размествания между наемателите през следващите години. За търговските центрове, които не открият своето място в пренаситената среда, пораженията ще са фатални.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.